De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer op het Binnenhof

Bericht van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer

Vanaf 1 januari 2016 is het zover: dan is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Voor het Nederlandse parlement gaat dan de parlementaire dimensie van start. De Staten-Generaal organiseren verschillende conferenties, waar parlementariërs uit heel Europa op een vernieuwende, interactieve manier met elkaar van gedachten wisselen over belangrijke, grensoverschrijdende onderwerpen.

Ankie Broekers-Knol, Voorzitter van de Eerste Kamer: “Wij zijn erg trots dat wij deze evenementen mogen organiseren. Het is een eer om parlementariërs vanuit heel Europa uit te nodigen om ervaringen en best practices uit te wisselen op deze historische plek.

Tot onze grote vreugde valt de parlementaire dimensie samen met de viering van ons 200 jarig bestaan. Leeftijd is echter slechts een getal! Wij willen graag een zo innovatief mogelijk parlement zijn.”

Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer: “Het doel van de parlementaire dimensie is om te bevorderen dat parlementariërs samen bouwen aan meer parlementaire betrokkenheid bij besluitvorming in de EU. Alle nationale parlementen in de EU hebben hier een belangrijke rol in te spelen, dus we kunnen veel van elkaar leren. Gedurende onze parlementaire dimensie hopen we dit leerproces te stimuleren.

In al onze conferenties zullen we innovatieve manieren van communicatie inzetten. Wij doen dit omdat wij geloven dat innovatie kan bijdragen aan levende debatten.

Wij zijn bijvoorbeeld de eerste die een app lanceren, die het mogelijk maakt voor parlementariërs om rechtstreeks met elkaar te communiceren en om het conferentiemateriaal altijd bij de hand te hebben. Up-to-date, compleet en makkelijk in het gebruik.”

Ankie Broekers-Knol: “Voor één van onze conferenties bereiden we een scenario-based discussie voor, die zich richt op de rol van parlementen in de besluitvorming over militaire missies van de EU. Wij kijken er naar uit om een groot aantal internationale gasten te mogen verwelkomen en onderwerpen van wederzijds belang te bespreken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *