De Ridderzaal vanuit de galerij bij de Eerste Kamer

Het Binnenhof

Het Binnenhof behoort tot de oudste delen van Den Haag. In de 13e eeuw ontstond hier op een open plaats aan het water in een beboste omgeving de eerste bebouwing. Hieruit kwamen onder meer voort: de Ridderzaal (een feestzaal voor graven), en later de Hofkapel, het stadhouderlijk paleis en weer later de vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland. Deze gebouwen zijn thans in gebruik door de Eerste Kamer en Tweede Kamer. De beide kamers vormen samen de Staten-Generaal. Het complex werd omringd door de huidige Hofvijver en inmiddels verdwenen grachten. De stad Den Haag is hier omheen ontstaan en uitgegroeid.

Het gebouwencomplex van het Binnenhof en het daarop gelegen plein vormen al vele eeuwen het centrum van de Hollandse en Nederlandse politiek. De huidige plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer dateert van 1655 en werd gebouwd in opdracht van de Staten van Holland en West-Friesland. Het is de oudste parlementaire vergaderzaal van Europa. De Eerste Kamer vergadert er sinds 1849. Het gebouw van de Tweede Kamer, waar voorheen ook ministeries waren gehuisvest, is in 1992 grondig vernieuwd en uitgebreid met onder meer een geheel nieuwe plenaire vergaderzaal. Het Binnenhof is ook de werkplek van de minister-president, die zelf kantoor houdt in het zogenoemde Torentje aan de Hofvijver, en zijn ambtenaren.  Ook de Raad van State heeft aan het Binnenhof vergaderruimtes.

Het Binnenhof behoort tot de belangrijkste monumenten van Nederland. Jaarlijks bezoeken vele honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland het Binnenhof. Alleen al op Open Monumentendag komen bezoeken ruim 10.000 mensen het parlement en de Ridderzaal. De overheid heeft een programma opgezet waardoor elke jongere in Nederland ten minste één keer de belangrijkste gebouwen op het Binnenhof bezoekt. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *