Category Archives: _cover-nl

13-14 maart: Themaconferentie mensenhandel in het digitale tijdperk

Op 13 en 14 maart organiseren de Staten-Generaal een themaconferentie over mensenhandel. Het centrale thema van de conferentie is mensenhandel en internet. De parlementaire voorbereidingsgroep (PVG), die bestaat uit leden van de Eerste en Tweede Kamer, bereidt een programma voor dat dit onderwerp belicht vanuit verschillende invalshoeken. Bij de voorbereiding van de conferentie laat de PVG zich regelmatig adviseren door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

 

07-08 februari: COSAC-voorzittersbijeenkomst

Op 7 en 8 februari 2016 is de conferentie van Voorzitters van de COSAC. COSAC is een samenwerkingsvorm tussen de verschillende commissies voor Europese Zaken van de nationale parlementen van de EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement. Deelnemers aan de Voorzitters COSAC zijn dan ook de Voorzitters van de commissies voor Europese Zaken van de nationale parlementen van de EU.

 

 

 

17 februari: Interparlementaire conferentie over stabiliteit, economische coördinatie en bestuur in de Europese Unie (SCEG)

Op 17 februari 2016 is de SCEG-conferentie. Voluit heet deze conferentie de ‘interparlementaire conferentie over stabiliteit, coördinatie en bestuur in de Economische en Monetaire Unie’ (ook wel: het Begrotingspact). In artikel 13 van het Begrotingspact staat deze interparlementaire conferentie centraal. De conferentie is twee keer per jaar, in het voorjaar in Brussel, en in het najaar in het land dat op dat moment voorzitter is van de Raad van de Europese Unie.

 

03-04 april: Themaconferentie energie, inclusief enige aspecten van innovatie met daarbij bijzondere aandacht voor circulaire economie

De conferentie heeft als officiële titel ‘Energie, inclusief enige aspecten van innovatie, waaronder bijzondere aandacht voor circulaire economie’. De vraag die tijdens deze conferentie centraal staat, is hoe we een kostenefficiënte overgang naar een schone, concurrerende en veilige energietoekomst (kunnen) versnellen. In het plenaire ochtendprogramma spreken de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, de vicepresident van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič, en Eurocommissaris Karmenu Vella. Daarna volgt een plenaire paneldiscussie met enkele internationale gasten. In de middag zijn er vier deelsessies:

  • Energie-infrastructuur en leveringszekerheid;
  • Energiebesparing – energiebesparende steden;
  • Duurzame energiebronnen;
  • Circulaire economie.

06-07 april: Interparlementaire conferentie GBVB/GVDB

De interparlementaire conferentie voor het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GBVB/GVDB) is ieder half jaar in het land dat voorzitter is van de Europese Raad van de Europese Unie. Er zullen discussies zijn met minister Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Hennis van Defensie en de vice-president van de NAVO, de heer Vershbow. Daarnaast zal er een workshop zijn over de Global Security Strategy review, en workshops over aspecten betreffende buitenlandse zaken rond migratie en Europese wapenexport.